Forside Penge og privatøkonomi Hvad skal du vide om at låne penge?

Hvad skal du vide om at låne penge?

Laane penge

Der er mange ting, der betyder noget i hverdagen. Økonomi er en af de ting, der betyder meget for de fleste. Det fylder i tankerne, og vi vil gerne have, at det skal se godt ud på den økonomiske front. Sommetider kan det eksempelvis være svært at spare op til alle de ting, vi gerne vil opleve. Rejser væk fra den kedelige hverdag, en ny bil, en fest eller noget helt fjerde kan være svært at få råd til.

Det er dog vigtigt, at man giver sig selv lov til at opfylde nogle drømme en gang imellem. Det kan du blandt andet gøre ved at låne penge. Det er helt almindeligt at låne penge for at finansiere det, man drømmer om. Du skal altså ikke frygte at låne penge – hvis du bare sætter dig ind i, hvad det vil sige at låne penge, inden du gør det. Det får du hjælp til her, hvor du kan læse lidt mere om at låne penge.

Der findes forskellige lånetyper

Inden du skal optage et lån, skal du vide, hvilket lån der er det rigtige for dig. Der findes mange forskellige låntyper på det danske lånemarked. De forskellige låntyper differentierer sig, i forhold til hvad lånene skal bruges til, hvor hurtige de er, samt hvor de optages. Du kan eksempelvis både finde lån online og lån i banken.

Hvis du vil optage et lån online, kan du vælge mellem nogle forskellige låntyper, herunder blandt andet kviklån, forbrugslån, hurtiglån og en kredit. Lånene adskiller sig primært på lånebeløb og løbetid. Alle lånene, du optager online, kan bruges til forbrug.

Hvis du vil optage et lån i banken, kan du få et forbrugslån, et billån eller et andet banklån. Disse lån adskiller sig primært på, hvad pengene kan bruges til.

Sådan finder du det billigste lån

De fleste, der vil låne penge, går efter at finde det billigste lån. Hvis du ligeledes vil finde det billigste lån, er der to ting, der er vigtige. Først og fremmest skal du ansøge om forskellige lån. Derudover skal du sammenligne lånenes ÅOP.

Når du ansøger om forskellige lån, får du flere lån at sammenligne. Det er aldrig forpligtende at ansøge om et lån. Du forpligter dig først, når du underskriver låneaftalen. Når du modtager et lånetilbud, fremgår lånets ÅOP, og dette tal skal du sammenligne med ÅOP på de andre lån. Det lån med det laveste ÅOP er det billigste lån.

Hvornår skal man ikke låne penge?

Der er ikke nogen faste regler for, hvornår man må låne penge, og hvornår man ikke må. Det er dog en rigtig dårlig idé at låne penge, hvis du ikke har råd til at betale pengene tilbage rettidigt. Inden du låner penge, skal du derfor være sikker på, at du har råd til det. Det bliver du ved at lægge et budget over dine udgifter og indtægter. Hvis du har flere penge tilovers end den månedlige ydelse, har du umiddelbart råd til at optage et lån.

Derfor kan det samtidig være en god ide, at kikke lidt på, hvad du kan gøre for at blive bedre til at spare penge op.