Forside Nyhed Kend dine rettigheder, hvis dit fly er aflyst eller forsinket

Kend dine rettigheder, hvis dit fly er aflyst eller forsinket

Der er ingen tvivl om, at det er til stor irritation for de fleste mennesker, hvis ens fly enten er forsinket eller aflyst, når man skal på ferie eller forretningsrejse. Hvad de fleste glemmer er dog, at man i mange tilfælde faktisk kan have ret til kompensation, hvis dette skulle ske. På den måde kan der i det mindste komme noget godt ud af denne ellers irriterende situation. Du kan læse mere om dine rettigheder, hvis dit fly enten forsinkes eller aflyses, her i artiklen.

Disse services kan du have ret til, hvis dit fly er forsinket i mindst to timer

Hvis dit fly er forsinket, kan du kun gøre krav på dine rettigheder, hvis det er minimum to timer forsinket ved afrejse. I den forbindelse kan du have ret til minimum én af disse services:

 • Indkvartering samt transport mellem lufthavnen og overnatning
 • Flyforsinkelse kompensation
 • Mad og drikke
 • Muligheden for at sende e-mails samt foretage to opkald.

Størrelsen af din flyforsinkelseskompensation afhænger af flyturens længde

Såfremt det skulle ske, at dit fly aflyses, har du generelt ret til at modtage økonomisk kompensation for ulejligheden. Du har ret til at få flyforsinkelseskompensation, såfremt flyet bliver forsinket i mere end tre timer ved dets ankomst. Størrelsen på den økonomiske kompensation har at gøre med længden på den flyafgang, du skulle have været med:

 • Du kan modtage 250 euro for flyvninger på op til 1.500 kilometer.
 • Du kan modtage 400 euro for flyvninger over 1.500 kilometer – så længe det er inden for EU’s grænser.
 • Du kan modtage 400 euro for alle flyvninger mellem 1.500 kilometer og 3.500 kilometer.
 • Du kan modtage 600 euro for alle flyvninger, som ikke falder ind under én af de ovenstående kategorier.

Du har ret til en returflyvning eller til en refusion af flybilletten, hvis du skulle være så uheldig, at flyet er forsinket i enten fem timer eller derover. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke har krav på at få omlagt din rejse. Du kan altså ikke bruge din kompensation til en tur til en anden destination end den oprindelige eller din hjemdestination. Flyjura.dk behandler  juraen omkring flyforsinkelser i dybden.

Disse rettigheder har du, hvis dit fly aflyses

Hvis det flyselskab, du skal rejse med, opgiver en afgang, hvorfor passagererne skal overføres til en række andre afgange, som desuden er uafhængige af den første flyafgang, er der tale om en aflysning. Er denne blevet varslet minimum to uger før, du skulle rejse, har du desværre ikke ret til at få økonomisk kompensation. Hvis flyet er aflyst, har du som passager ret til følgende:

 • At få refunderet hele billettens pris
 • At omlægge din rejse til den endelige destination, lige så snart det er muligt
 • At omlægge din rejse til en senere dato efter dit valg, såfremt der stadig er ledige pladser.

Er flyafgangen aflyst meget kort tid før den planlagte afgang, har du dog ret til kompensation. Du kan få ret til økonomisk kompensation, indkvartering på et nærliggende hotel, transport mellem det pågældende hotel og lufthavnen samt forplejning i tidsrummet mellem den planlagte afgang og den nye afgang.