Forside Nyhed Sådan håndterer du bedst stress og konflikter i juletiden

Sådan håndterer du bedst stress og konflikter i juletiden

Julepynten har, uden du opdagede det,overtaget butikshylderne – og får dine tanker til at kredse om åretsjuleplaner. Julen er hjerternes tid, sød musik og kærlighed i spandevis.

Men juletiden er også stressens racerbane, hvor forventninger om hygge og julegavestresskan føre til konflikter. Hertil kommer de uundgåelige tøjkriser og detmanglende køkkengrej, som nisserne har snuppet på deres vej. Ogstøvsugerposerne. Hvor er støvsugerposerne? Åh, der er nok at se til, i dennesøde tid. Læs med og få forhåbentligt en smule ro i sjælen. For det hele skalnok gå, konflikterne løse sig og tøjet sidde rigtigt!

Familiekonflikter blomstrer i juletiden

I julen er der både et højt stressniveau og et højt forventningsniveau, som kolliderer, fordi de høje forventninger slet ikke kan hænge sammen med realiteten. I mange børnefamilier er man ved at blive væltet over ende af alle de arrangementer, man skal deltage i,og ting, man skal nå, samtidig med at det forventes, at man julehygger i ro og mag derhjemme. Især for skilsmissefamilier er december en højtid for konflikter. Og med hele 15.265 af slagsen i 2017, er der mange familie, som kæmper for at komme igennem denne højtid. Et ømt punkt er ofte, hvem der skal holde jul hvor, især med diverse kombinationer af delebørn, bonusbørn og nye partnere. Der er et kæmpe puslespil, som skal gå op, hvor følelser kan komme i klemme.

Sådan imødekommer du familiekonflikterne

Valget mellem mor og far, forventninger, koordinering af gaver og skrigende, forventningsfulde børn. Juletiden kan være højsæson for konflikter. Men det skulle nu være muligt at muligt at få en lykkelig og rolig jul, hvis man handler og konflikthåndterer med omtanke

Ifølge coach og foredragsholder, Ianneia Meldgaard er vi ikke altid gode til at give os tilstrækkelig tid til at finde ind til en konflikts kerne ift. konflikthåndtering. Det betyder typisk at de løsninger, vi kommer frem til, bliver kompromisser og “lappeløsninger”. Disse vil tynge og danne rammer for frustration og i nogle tilfælde behov for “payback” hos mindst én af parterne i en diskussion.

På den måde kan der hurtigt blive lagt en sort sky over julen, hvis uforløste konflikter roder rundt indeni én eller flere familiemedlemmer.

Første råd fra Ianneia Meldgaard er altså at finde ind til konfliktens kerne, før man kan begynde at tænke i løsninger. Når der er etableret en “empatisk kontakt” mellem parterne, er det muligt at ty til konkrete handlinger, der så vidt muligt vil kunne opfylde begge parters behov. Det kalder hun en “win-win løsning”, og kan i de allerfleste tilfælde opnås, når konfliktens kerne er afdækket.

“Især når vi laver empatisk konfliktløsning med børn, åbenbarer der sig tit en række win-win-løsninger, vi kan vælge imellem. Og børnene er altid meget kreative i processen med at udtænke disse løsninger. Det samme gælder for voksne, når først vi får nedbrudt fjendebillederne og skabt empatisk kontakt. Så er ingen konflikt uløselig” skriver Iannea Meldgaard på sin hjemmeside Anerkendende Kommunikation, hvor det i øvrigt er muligt at booke foredrag og coaching sessions.

Online shopping kan redde enhver julestress

Stress og konflikter kan opstå i mødet mellem to mennesker, men også helt af sig selv- inde i os selv. Nogle gange kan en tøjkrise eller en manglende julegave sætte den helt store eksplosion i gang. Og det vil vi jo gerne undgå. Derfor har vi her på redaktionen diskuteret os frem til et enkelt husmorråd (om man vil), som hjælper os damer et skridt længere væk fra indvendige eksplosioner i den ellers så søde juletid.

Det lyder således: Køb så meget du kan, online! På den måde slipper du for at skulle indtænke for meget julegaveshopping i myldretid efter arbejde. Hvis du i god til har bestilt dit outfit online, det kunne være på Dress Me Up, undgår du at stavre rundt i regn og slud og lede efter den rigtige kjole til juleaften. Således skal du gerne bare ud til postkassen, højest en tur på posthuset! Det bliver ikke bedre.

Der er mange af os der glemmer, at vi faktisk kan få fingrene i stort set alt på nettet. Også de helt normale hverdagsting. Vores favorit webshop når det kommer til både spisestue, køkken og badeværelse er Combishop. Som navnet så fint indikerer, tilbyder de nemlig alt mellem himmel og jord – en kombination af rengøringsartikler, borddækningarrangementer, bage- og madpapir, vinduespudserudstyr, støvsugerposer og meget, meget mere. Gør dig selv en tjeneste: Kobl af på sofaen, med din webshop i hånden, i stedet for på gaden sammen med resten af de julestressede.